A vadászat az ember egyik legősibb tevékenysége és Magyarországon is évszázadokra visszanyúló hagyománnyal rendelkezik. Kevesen tudják, de hazánk a gímszarvas trófeák tekintetében például mindig is a világ élvonalába tartozott.
A vadászat nem egyszerűen csak egy tevékenység, egy hobbi, hanem életforma, amelynek lényege a természet szeretete, és a terítékre hozott vadak tisztelete. A vadászat az időtlenség érzetét kelti művelőjében, mindenkoron hidat jelent múlt és jövő között.
Nem is olyan régen, csak a vadásztársaságoktól lehetett beszerezni friss vadhúst, napjainkban azonban már a legkülönfélébb húsok közül válogathatunk a nagyobb üzletekben, és bármikor az asztalunkra varázsolhatjuk a királyi vadlakomát.
Vadhús, a rostban gazdag táplálék
A finom vadvacsorák korábban elsősorban az őszi-téli hónapokat jellemezték, manapság viszont egész évben csábítják az ínyenceket. Páratlan íz élménye mellett a vadhús nagyon egészséges is: zsírszegény, sok fehérjét tartalmazó, rostban gazdag táplálék. Ha vadhús, akkor sokunknak a vadpörkölt jut azonnal az eszébe, pedig rengeteg, változatos étel - vadraguk, flecken húsok, levesek, pástétomok, tűzdelt gerincek - készíthető az ízletes húsokból.Fazekas László, az Arcade Bistro séfje azt mondja, a vadételek nagy népszerűségnek örvendenek vendégeik között is. "Külön vadvacsorát nem tervezünk - elsősorban azért, mert a megfelelő minőségű, mennyiségű és kellően érlelt vadhús repertoárt nehéz egy időben beszerezni -, a vadakból készült különlegességek mégis rendszeresen megtalálhatóak nálunk"
A szarvashús egyszerű elkészítésére a séf egyik különlegességét ajánlja figyelmükbe.
Szarvastatár tequilával, fenyőmandulával
Hozzávalók 4 főre:40 dkg érlelt, tisztított szarvascomb vagy gerinc; 1 db főtt tojás; majonézt készítünk 1 tojás sárgájából; 1-1 szál friss fűszer: rozmaring, kakukkfű, zsálya, turbolya; 1-2 cl tequila, 1-2 dkg pirított fenyőmandula; 1 fej lilahagyma; 1-2 darab paradicsom; borókabogyó; só; friss bors.
A szarvashúst kétszer ledaráljuk, a majonézt beízesítjük az apróra vágott zöldfűszerekkel és a húshoz keverjük, majd borókával és tequilával ízesítjük, végül 6-8 órára a hűtőbe tesszük. A tatárt tálalásnál egy pogácsaszaggatóban megformázzuk és apró kockára vágott paradicsomot szórunk rá, végül megszórjuk fenyőmandulával. Ízlés szerint, kínálhatunk mellé apróra vágott lilahagymát, tengeri sóval ízesített vajat, tejfölt vagy creme fraiche-t.
Forrás: Deluxe
A vadászmester recepttárában is finom recepteket találhatnak olvasóink!