nyilt nap nagyszenasHidvégi Béla és alapítványa a Nagyszénási Kulturális Központtal közös szervezésben nyílt napot tartott június 29-én szombaton, a világvadász gyűjteményében.

A jó előre beharangozott esemény nem csak a helyi és környékbeli érdeklődőket vonzotta, országunk legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a Pantheon-, Conklin- és immár Weatherby-díjas vadász és vadvédő által fémjelzett eseményre.
Nyemcsok János polgármester megnyitóbeszédét követően Illin József, az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei alelnöke is méltatta Béla eredményeit és nagyszénási kiállítását.

Hidvégi Béla előadása főként a hegyi vadászatokról, élményeiről, szorult helyzeteiről szólt, de visszatérő témaként nem maradhatott el a vadvédelem sem. A jelenlévők megtekinthették a Conklin-díjról és annak megszerzéséről szóló rövidfilmet, továbbá a világjáró vadász egy kevésbé ismert, hegyi vadászatot feldolgozó filmjét is.

Ezeket a személyes tárlatvezetés követte, Béla feledhetetlen történeteivel és a régi vadászati értékek vissza-visszatérő hangsúlyozásával egybekötve. A szülőfalujában általa létrehozott gyűjtemény minden trófeája kötődik valamihez, az Azerbajdzsánban elejtett keleti túr és a kameruni óriás jávorantilop vadászata olvasható is a Sziklák peremén és a Vadászálmok Birodalmában című könyveiben.

A tárlat régi fotóin keresztül a látogató betekintést nyerhet a vadász gyermekkorába, a faluval való kapcsolatába. Poszterei, vadászati térképe és a kiállított műalkotások segítségével pedig közelebb kerülhetünk a nemzetközi vadászat, vadászati szervezetek és az ezekhez szorosan kapcsolódó távoli kultúrák világához.

A tárlatvezetést természetesen az elmaradhatatlan könyvdedikálás követte.

A nagyszénási kultúrházában található Hidvégi Gyűjtemény egész évben látogatható.

Forrás: Nimród