allatpark cserszegtomajJúlius 15-én megnyitotta kapuit a Pilikáni madár- és liliputi világ a Zala vármegyei Cserszegtomajon.


– Az állatpark másfél hónap alatt készült el és 6000 négyzetméteren 60 feletti fajlétszámmal, közel 500 madárral nyílt meg, de a szárnyasok mellett egy liliputi állatbemutatóval is készültünk, ahol olyan törpe méretű állatokat mutatunk be, mint például a Bennett-kenguru, a shetlandi miniló, a törpekecske, a minnesotai törpemalac vagy a törpenyúl – osztotta meg a részleteket Rigó Gábor, a park vezetője a Nimród Vadászújsággal.

A pávák és a fácánok mellett a fókusz leginkább a vízimadarakon van.

– A célunk, hogy közelebb hozzuk a természethez az embereket azáltal, hogy olyan fajokat mutatunk be, melyeket még az állatkertekben sem igen találnak meg. Nem a hazai védett, illetve vadászható fajokat szeretnénk prezentálni, hiszen azok ott vannak a természetben, nézzék meg ott őket a kirándulók! Az állatparkban inkább a különleges egzotikus fajokra helyeztük a hangsúlyt (pl. bütykös fényréce, koszkoróbahattyú, feketenyakú hattyú, afrikai törperéce, a gesztenyeréce, a fehérfejű kerceréce, vagy a legkisebb récefaj, a hottentotta réce). A világ minden tájáról – Dél-Amerika, Afrika, Ausztrália, Kína – láthatóak madarak, melyek nem csak a laikus nagyközönség számára különlegesek, hanem a természetkedvelők körében sem nagyon ismertek. Még a természetet jól ismerő vadászoknak is tudunk újat mutatni, ennek apropóján egy vadászember adományént ajánlott fel a parknak egy HD kamerát, melyről élő online közvetítést adunk majd az érdeklődőknek! Nagyon hálásak vagyunk érte, mert a kamera segítségével a nézők betekintést nyerhetnek a parkban élő állatok mindennapjaiba, így a viselkedésüket is tanulmányozhatják – mondta el a vezető.

A parkban a vendégek kapcsolódhatnak is a madarakkal, hisz két tóról kézből etethetik őket, ami hatalmas élményt jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

– Erre a célra hallisztből készült csemegét biztosítunk, nem győzzük hangsúlyozni, a kenyér a vízimadarak egészségére ártalmas, ne etessük – hívta fel a figyelmet Rigó Gábor. A területen ezen felül egy látványos halastó is megtalálható, benne koipontyokkal és színes tavirózsákkal.

– Ez még csak a kezdet, számos további tervünk van, őszre olyan attrakciókkal készülünk, mint a pehelyréce, vagy a tengeri ludak, pl. a császárlúd. Ezek a fajok a tengerpartok lakói, ezért tartásuk meglehetősen körülményes és elhelyezésük is speciális, a pehelyréce vizét például hűteni szükséges, így egyedülálló megoldásokra volt szükségünk e különlegességek fogadásához. Terveink szerint tehát hamarosan több mint 700 madarat láthatnak majd nálunk a vendégek! Ősszel a miniállatok köre is tovább bővül – a meleg egyelőre nem teszi lehetővé a szállításukat –, de szeptemberben Skóciából érkezik a skót-felföldi marha, mely a szarvasmarha egy ősi fajtája, valamint Hollandiából a törpeszamár. Rendezvényeink is lesznek, októberben készülünk az állatok világnapjára – tette hozzá Rigó Gábor.

A park karácsony kivételével az év minden napján nyitva tart és jelenleg 10-től 18 óráig látogatható.

Forrás: Nimród