baranyai vadaszok kopacsiEurópa egyik legjelentősebb vizes élőhelye, a Duna és a Dráva összefolyásának térségében kialakult mocsaras-lápos Kopácsi-rét volt az úticélja az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete által, hivatásos vadászok számára, meghirdetett szakmai tanulmányútnak.

Már a reggeli gyülekezőnél éreztette erejét a nyári hőség, de az utazás kellemesen telt a légkondicionált buszon. A Horvátországi Eszék közelében található Kopács (Kopačevo) településen csatlakozott a csapathoz a tanulmányút megszervezésében oroszlánrészt vállaló horvátországi fővadász, vérebvezető: Ferenc István. Miután Agyaki Gábor kamarai elnökkel és Balaskovics József hivatásos vadász alelnökkel köszöntötték a kirándulás résztvevőit, a Kopácsi-rét Látogatóközpontból kisvonat szállította el a résztvevőket a közeli kikötőhelyhez. Itt hajóra szállva, magyar nyelvű szakvezetés keretében ismerkedhettek meg a természetvédelmi terület változatos élővilágával, természeti adottságaival. A park munkatársától, aki maga is vadászember, sok érdekességet hallhattak az elárasztott terület történelméről, a terület mintegy harmadát kitevő fokozottan védett részt érintő szigorú védelmi intézkedésekről és a környező területeken folyó vadgazdálkodásról is. A hajóút betekintést nyújtott a gazdag madárvilágba, a vízzel borított fűz ligeterdők különleges hangulatába. Talán a nagy melegnek volt köszönhető, de annak ellenére, hogy a parkban a szúnyogírtás is tilos, a vérszívók ezúttal nem lendültek támadásba.

A tanulmányút következő állomása a Tököspusztán (Tikveš) található egykori vadászkastélyban kialakított korszerű Bemutató- és Oktatási Központ volt. A multimédiás és interaktív kiállítás a Kopácsi-rét természeti gazdagságának bemutatásán túl az itt vadászó történelmi személyek világába is bepillantást nyújt. A kastély történetéről szóló magyar nyelvű előadás során megtudhattuk, hogy az eredeti, fateraszos, egyszintes kastélyt a XVIII. század végén kezdték építeni, a Habsburg család tagja, Frigyes főherceg megbízásából, akinek felesége Izabella főhercegnő is szívesen vadászott itt. A kiállítás egyik, talán kissé szokatlan attrakciója is hozzá kapcsolódik, ugyanis az egyik helyiségben a főhercegné holografikus „kísértetével” találkozhatnak a látogatók, sőt közös fotó készítésére is van lehetőség. A vadászkastélyban számos államférfi és híresség megfordult, környéke pedig igazi vadászparadicsom. Az épület a II. Világháború után Josip Broz Tito egyik elnöki rezidenciája volt, aki számos politikussal, köztük Kádár Jánossal is vadászott a környéken, ezekről a látogatásokról korhű fotók tanúskodnak. Az oktatóközpont számtalan látványos, interaktív elemmel mutatja be a folyók természetformáló erejét, a környék növény- és állatvilágát, az élővilág működését. A hivatásos vadászokból álló csapatunk számára egyetlen dolog okozott némi hiányérzetet, mégpedig az, hogy az eredetileg vadászkastélyként működő épületben egyetlen trófea sem maradt fenn.

Az élménydús program zárásaként Csúzán, a Kováts családi pincészet által, a Báni-hegy löszös talaján termelt szőlőkből készített remek borokat is megkóstolhatták a baranyai vadőrök. Az egész napos program zárásaként Agyaki Gábor kamarai elnök megköszönte házigazda és családja vendégszeretetét, valamint a szakmai programot szervező Ferenc István fővadász segítségét, kiemelve, hogy István már többször vett részt a Martonfai Vadászudvar rendezvényein és a Magyar Vérebegylet is tagjai közé fogadta, így bízik benne, hogy a határon átnyúló szakmai kapcsolat ápolásában a jövőben is számíthatnak rá.

További képek itt!

Írta: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK / Agrojager