mezogazdasagi munkalehetosegek egerA mezőgazdaság és az agrárium a mindennapi gazdaság és életünk alapvető mozgatórugói.

Az ágazat jelentősége pedig a jövőben még tovább nő, a világ népességének növekedése, a klímaváltozás és az élelmiszerbiztonsági intézkedések is azt mutatják, hogy a fenntartható jövő építésében elengedhetetlen szerepe van a mezőgazdászoknak. A jövőben pedig az automatizáció és az okos technológiák is nagy figyelmet kapnak majd, akár a rendelkezésre álló eszközök mindennapi használatát és alkalmazását illetően is.

A munkahelyek kínálata adott – a kereslet a munkaképes, aktív felnőttektől is függ

A mezőgazdaság és az agrárszektor számos munkalehetőséget kínál, de arra is szükség van, hogy legyen rátermett munkaerő. Magyarország legtöbb területén aktív mezőgazdasági munka folyik, így van ez Pécs környékén is, ahol az aktuális ágazati munkákra a link alatt is jelentkezhetünk a pecsallas.hu oldalán. A termelés folyamatos fenntartása elengedhetetlen, a fiatalok, pályakezdők, karrierváltók számára pedig egyaránt olyan ígéretes lehetőségeket kínál, melyekkel az egész bolygó jobbá tételéért is sokat tehetünk.

Inkább ne képzeljük el a mezőgazdaság és agrár nélküli világot

A mezőgazdaság világa a mindennapi élelmiszert, nyersanyagot teremti meg számunkra, ami olykor már szinte magától értetődőnek tetszik. Az agrárszektor által termelt javak és a környezettudatos, fenntartható gazdálkodási módszerek azonban nemcsak az élelmiszer-ellátást, hanem a környezetünk védelmét is szolgálják. A jövő kihívásaira adott válaszok között szerepel továbbá a biodiverzitás megőrzése és a vízgazdálkodás is – egyszerűen megfogalmazva: ha nem lesznek olyan szakemberek, akik ezekkel a dolgokkal foglalkoznak, nagy bajban leszünk.

A tét nagy, de vajon elég vonzó a mezőgazdász karrier?

Jó hír, hogy sok a munkalehetőség, hazánkban rendkívüliek a környezeti adottságok is. Az ágazat sokszínűsége, a technológiai innovációk és kihívások, a fenntarthatóságra való törekvés pedig mind-mind olyan területek, amelyek felkelthetik a 21. századi, modern álláskereső figyelmét. A mezőgazdaság tehát egy fejlődési lehetőségekkel teli karrierpályát ígér, ahol a kreativitásnak és innovációnak éppúgy helye van, mint az egyszeri és megkérdőjelezhetetlen természettudományi ismereteknek. Úgyhogy igen, megéri nemcsak köz-, hanem mezőgazdásznak is állni!