vadex vadgasztro fesztival 1A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 17. alkalommal, szeptember első szombatján rendezte meg a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, a Soponyai Ökoturisztikai Centrumban.

A rendezvényre a szervezők többezer főt vártak hazánk egész területéről és a szomszédos országokból, akik számára a megszokott, színvonalas programok mellett sok újdonsággal és – a korábbi évekhez hasonlóan - ínyenc vadételekkel készültek. A több mint tízéves hagyományokkal rendelkező rendezvény célja az erdész-vadász-civil kapcsolatok erősítése mellett olyan nyilvános fórum létrehozása is, amely lehetőséget ad az ágazatban tevékenykedők szakmai eszmecseréjére és bemutatkozására is.

A fesztivál keretében a Vadételek Asztala főzőversenyen hazánk minden régiójából és a környező országokból érkező, több mint ötven főzőcsapat mérte össze vadételfőző tudományát szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban. A nap reggel fél 8-kor, hússorsolással vette kezdetét a részt vevő csapatok számára. A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálták, a zsűri elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt. A nap végi eredményhirdetésen a korábbi évekhez hasonlóan különdíjak átadására is sor kerül: a Vadgasztronómiai nagydíj, a Gasztrodizájn, az Erdei Ételek Mestere és a Legjobb külföldi csapat elismerések formájában. A látogatók idén is – étkezési jegy vásárlásával – választhattak a főzőcsapatok által készített főételekből vagy egyéb, nem csak vadhúsból készült gasztronómiai remekekből az étkező tér kínálatában.

vadex vadgasztro fesztival 2

Az idei fesztivál műsorvezetője Csőre Gábor Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, műsorvezető volt.

A Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekar koncertjét, valamint a Vérteserdő Vadászkürt Együttes előadását követte a színpadon az ünnepélyes megnyitó.

Elsőként Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte: a rendezvény célja kezdetektől a vadételek, és az ezzel járó étkezési kultúra széles körben való népszerűsítése, ami ilyenkor, a vadászati főidény kezdetén egy méltó tiszteletadás a természet értékei iránt. A vezérigazgató azt is elmondta: a társaság minden évben szép eredményekkel büszkélkedhet gímszarvas, dám és muflonkos tekintetében is, egyúttal felhívta a figyelmet a fesztivál trófeakiállításának megtekintésére.

– A vadhúsfogyasztás fontosságát és előnyeit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen amellett, hogy ilyen ételek változatosak, ízletesek, ugyanakkor kifejezetten egészségesek is, nem szabad félni az elkészítésüktől. Számos vitamint és elemet tartalmaz, amely egyenesen a természetből származik mesterséges anyagok és antibiotikumok nélkül. Valamint nem mehetünk el szó nélkül a tovább feldolgozott vadból készült élelmiszerek jelentősége, népszerűsítése mellett sem. Mindezek fogyasztásával támogatjuk a helyi értékek megőrzését, a helyi vadgazdálkodókat – részletezte Majoros Gábor. Végezetül – a támogatók mellett – a társaság minden kollégájának megköszönte a hosszas előkészítő és szervezőmunkát, amivel az idei nagyívű rendezvény is megvalósulhatott.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér vármegyei Közgyűlés elnöke köszönetét fejezte ki azért, hogy a nemzetközi rendezvénynek már 17 éve eme vármegye adhat otthont.

– Ennek szerepe a kikapcsolódáson túl a vad, mint érték bemutatása. S, ezt nem csak be kell mutatni, de tovább is kell adni, amihez egy ilyen fesztivál, családokat, közösségeket megmozgató rendezvény tökéletes alkalom. Hála a vármegyében tevékenykedő VADEX Zrt., valamint a Vérteserdő Zrt. munkájáért, a számos erdei iskolával, ismeretterjesztő gyermek- és családi programmal azt a fontos közjóléti funkciót töltik be, amivel ez az értékmegőrzés és továbbadás megvalósulhat – összegezte a közgyűlés elnöke.

vadex vadgasztro fesztival 3

Ezt követően dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár lépett a pulpitushoz. A rendezvényt a társaság saját gyermekeként jellemezte, amely már a nemzetközi színtéren is lerakta névjegyét, bizonyítva ezzel a magyar vadállomány kiváló minőségét. Bízik benne, hogy jövőre, a fesztivál nagykorúvá válásakor ugyanígy, vagy többen, ugyanitt ünnepelhetjük ősi örökségünk büszkeségre okot adó mivoltát.

Dr. Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője kiemelte: az ilyen események kiváló alkalmak arra, hogy a mindennapi hajtásból egy pillanatra megálljunk, értékeljük, bemutassuk és ünneplejük azt a szakmai munkát, aminek eredménye az a kiváló vadállomány, amelybe most a nagyközönség is belekóstolhat, mind az ételek, mind a trófeák tekintetében is.

– A 3 éve megrendezett „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás küldetése is ez volt, hogy a kiemelt rendezvényen túlmutatóan a hétköznapokban is megállást hozzon, hogy számot adhassunk a munkáról, tudásról, amiért az ágazat résztvevői dolgoznak. 5 évvel ezelőtt mi a Nimród Vadászújságnál is ezt vállaltuk, hogy a hétköznapok erőfeszítéseinek adunk teret, mert szükség van rá, hogy mindez a nagyközönség számára is látható legyen – mondta el a főszerkesztő, és azt is hozzátette: hazánkban jelenleg kevesebb figyelmet kap a „brandépítés”, szükség van rá, hogy a magyar vadhús brand legyen, és ennek a fesztivál egy kitűnő színtere. – Ünnepeljünk, Magyarország vadhús, vadhúsfeldolgozás tekintetében megkerülhetetlen Európában a VADEX kitartó, hosszú munkájának eredményeként – zárta sorait dr. Kovács Zoltán, egyúttal megnyitotta az idei Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált.

Az idei évben a megszokottnál is színesebb programot kínált az esemény. Fellépett a Dynamite Dudes zenekar, Mága Ernő és zenekara, az Alba Regia Táncegyüttes, Varga Feri és Balássy Betty duó, Radics Gigi, Los Andinos, az Animal Cannibals, de Tolvai Reni koncertet is hallhattak a látogatók.

A színpadi programok mellett sinka fajtaismertetővel, továbbá a Budakeszi Vadaspark közreműködésében ÁLLATI JÓ! bemutatókkal, kutyaduma programmal is készültek a szervezők. A fesztivál területén pedig egész nap trófeakiállítás, gasztronómiai, kézműves és vadászati és könyvvásár, preparátum kiállítás, Toyota Mayer autóbemutató, Vadászati Múzeum, nagyvadbemutató kert, honvédségi Toborzó Pont, lézerlövészet, Dottó kisvonat, valamint egy családi KalandZóna is rendelkezésre állt, ahol az íjászatot, a fémdetektoros kincskeresést, és egy akadálypályát is kipróbálhattak az érdeklődők, de a hangsúly természetesen egész nap nem máson volt, mint a különböző vadételeken.

Forrás: Nimród