AJN OMVK Tolna varmegyei vadasznap 142024. október 5-én Kölesd adott helyszínt a Tolna vármegyei vadásznapnak, amelyet rendhagyó módon, és titkon hagyományteremtő céllal, a helyi szüreti fesztivállal összevonva, a vadgasztronómia jegyében zajlott.

A helyszín, amelyül a Kismegyeháza és gyönyörű környezete szolgált, eleve garantálta a rendezvény csodálatos környezetét, az időjárás és a számos résztvevő pedig a kiváló hangulatot. A rendezvényen közel 700 fő vett részt, vagy látogatta azt.

A szokásos műsorszámokon túlmenően természetesen a szüreti fesztivál is kiemelt szerepet és látogatottságot kapott, a vadászat és vadgasztronómia megjelenésével. A vadhús népszerűsítése érdekében vadételkóstolót biztosítottunk a rendezvényre ellátogatók számára, amely négyféle fogásból állt:

– Vaddisznó aprópecsenye áfonyamártással, fűszeres burgonyagerezdekkel
– Erdei gombás szarvasragu körítve
– Zöldfűszeres vaddisznó kolbász házi főzött édes mustárral, házi vegyes
káposztasalátával, puha kenyérrel
– Borókás szarvas kolbász házi főzött édes mustárral, csemege uborkával, puha
kenyérrel

Összesen 2 400 adag kóstoló fogyott, amely mellett tovább színesítette a kiváló étkek sorát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. felajánlásával a helyszínen főzött, 100 adag halászlé. Mindemelett déltől folyamatosan működött a borkút, és a kismegyeháza pincéjében helyi borászok biztosítottak borkóstolót. Természetesen a rendezvényre sátorral kitelepülő vadásztársaságok és kölesdi szüretesek bográcsaiban is kiváló ételek készültek, amelyeket a helyi zsűri értékelte és díjazva lettek.

A rendezvény már megszokott műsorain kívül – mint a vadászkutyás bemutató, a solymászbemutató – , olyan programok is biztosították a kellemes időtöltést, mint Klép Sándor természetfotós „Cserkészutakon” című nagyszerű kiállítása, a Vadászkamara Kürtegyüttes kiváló koncertje és természetesen számos színpadi műsorelem.

A rendezvény keretében került sor az új vadászok fogadalomtételére és természetesen a vadászati elismerések, kitüntetések átadására is.

A 2024-es vadásznap kitüntetettjei:

  • A Országos Magyar Vadászati Védegylet Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetését kapta Varga András, a vármegyei szervezet Sportlövő Szakbizottságának elnöke.
  • Az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérme kitüntetését kapta Záborszki Zoltán, a vármegyei szervezet Vadászkutya Szakbizottságának elnöke.
  • A Hubertus Kereszt Gyémánt fokozata kitüntetését kapta Szaka Gyula, a Hunor Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Egyesület vadgazdálkodásért felelős személye.
  • A Hubertus Kereszt Arany fokozata kitüntetését kapta Heidt János, a Regölyi Kapos-Koppány Vadásztársaság alapító tagja, leköszönő elnöke.
  • A Hubertus kereszt arany fokozata kitüntetést kapta Fábián Bence, a Kocsolai Dám Vadásztársaság hivatásos vadásza.
  • A Hubertus Kereszt Ezüst fokozata kitüntetését kapta Palánki Gábor, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Tamási Erdészetének erdészetvezetője.
  • A Hubertus Kereszt Ezüst fokozata kitüntetését kapta Stein Krisztián, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Hőgyészi Erdészetének erdészetvezetője.
  • A Hubertus Kereszt Ezüst fokozata kitüntetését kapta Marton Attila, a Tamási Széchenyi Vadásztársaság tagja, a társaság fegyelmi bizottságának elnöke.
  • A Hubertus Kereszt Ezüst fokozata kitüntetését kapta Schmidt Balázs, a Tamási Széchenyi Vadásztársaság tagja.

Köszönjük szépen Kölesd Község Önkormányzatának a szervezést, a helyszín biztosítását, köszönjük a megjelent vadásztársaságok részvételét, a finom kóstolókat, a fellépőknek az előadásokat és nem utolsósorban minden kedves érdeklődőt, akik részt vettek a fesztiválon.

További képek itt!

Forrás: OMVK / Agrojager