farkasok hobanVasárnap az Index szemlézte a Daily Mail cikkét, amely szerint Hollandiában komoly gondot és rendszeres konfliktusokat okoznak az elszaporodó szürke farkasok.

Amint az eredeti cikkből kiderül, a farkasokkal foglalkozó hatóság szerint idén 55 kölyök született, így az állomány 140 egyedre bővült, amely 11 falkába rendeződve keresi a táplálékát. Ez a szám egy olyan országban, mint Hollandia, amely sűrűn lakott, és az intenzív mezőgazdasági művelés miatt alig maradt természetes élőhelye, már most túl magas, az állatvédők agresszív lobbijának köszönhetően pedig nem lehet érdemben fellépni a további állománybővülés ellen.

A cikk bemutatja egy holland gazdálkodó család esetét, amelyben a gyerekek kedvenc póniját tépte szét éjjel az a farkas, amely utána napközben zavartalanul bóklászott a gazdaság udvarán, az emberektől nem ijedt meg. Hollandiában a vidéken élők egyre intenzívebben tiltakoznak az elszaporodó ragadozó okozta gazdasági károk és a házi kedvenceik elleni támadások miatt, illetve azért is, mert veszélyben érzik a gyerekeiket. Ugyanis azt tapasztalják, hogy az emberhez szokott nagyragadozó egyre agresszívabban lép fel velük szemben is. A cikk kitér az európai helyzetre is, megemlítve azt a brit programot, amelynek keretében farkasokat telepítettek a szigetországba, hogy ezzel növeljék a biodiverzitást, de nem számoltak a kontinens több országában már tapasztalt problémákkal.

A témában megszólaló gazdák az európai uniós szabályozást okolják a bajaikért, amiért nem engedi, hogy a farkas állományát szabályozzák.

Forrás: Nimród