kaszo szarvasokSzeptember 14-ig 15 bika esett Kaszón, magyar, német, osztrák, cseh és szlovák vendégek ejtették el az agancsosokat.

Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója osztotta meg az idény eddigi tapasztalatait a Nimród Vadászújsággal.

– A szeptember 14-i terítéken 5 gímszarvasbikának adtuk meg a végtisztességet, a legnagyobb agancstömege 10 kilogramm körül volt, a többi 8,5 és 7 kilogramm közötti.

Szokás szerint 70 egyed felett tervezünk bikát ejteni szeptemberben, de sajnos ettől lényegesen kevesebb lesz, mert nagyon sok csoport elmaradt, illetve visszamondás is volt, a legtöbb Németországból. Idén még az idény közben is dolgozunk azon, hogy valamelyest csökkentsük a kieső vendégek számát, vélhetően teljes mértékben ez nem fog sikerülni, de mi megteszünk minden tőlünk telhetőt – mondta el a vezérigazgató.

Nagyon különleges az idei esztendő, nem csak azért, mert kevesebb vendégük van, hanem azért is, mert Kisasszony napján nem csupán a java bőgés vette kezdetét, hanem egy hosszú ideje tartó hiányt is próbál pótolni a természet, mert azóta folyamatosan esik az eső és egyik napról a másikra 20 fokot csökkent a hőmérséklet. – Ez kényelmetlenné teszi a vadászatot. A negatívumok között kell megemlítenem, hogy két ígéretes bikát sajnos agyonszúrva találtunk meg. Mindezek mellett azt is érdemes megjegyezni, hogy szerencsére az idei év bővelkedik makktermésben, ezért többet kell vadásznunk az erdőben, mert szívesen „elmakkozik” a vad a sűrűben, és később érkeznek ki a vadföldre, ha egyáltalán kijönnek. Ezek nehezítő körülmények és még ha nem is a leküzdhetetlen kategória, semmiképpen nem a megszokott – összegezte Galamb Gábor.

Forrás: Nimród