AJN Dekany Ferenc damszarvas Dékány Ferenc dámszarvasbikát hozott terítékre. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Ma, egy igen hosszú èjszakàs szolgàlat utàn, kimentem egy kicsit kitisztìtani a fejem. Mèg sötètben ültem fel a lesre, ahol hallgattam az eső ès erdő talàlkozàsàt. A lővilág első pillanatában három nyúl kergetőzèsèt figyelhettem, majd amikor màr vilàgosabb lett, egy dàmbikàra lettem figyelmes, ami èpp àtvàlt a fűvesen. A fiatal bika büszkèn dobàlta magàt ès billegtette nemrègiben felrakott dìszèt. Nèhàny percig gyönyörködtem benne, majd bevàltott az erdőbe.

Ezután a tàjban gyönyörködhettem. Ahogy az eső esett, az erdőből a pàra szàllt fel ès a természet harmònába került. Majd, màr teljesen világosban, ismét èszrevettem a magyar erdők koronàs hercegèt, egy újabb dàmbikàt. Eme remek vad erőtől duzzadva, hatàrozottan ment keresztbe a fűvesen, az egyik erdőből a màsikba. Làttam, ez màr egy jobb bika, így a puskàt felvettem, majd a távcsövön keresztül nèztem már a vadat.

Első pillantra, őszintén megmondva, (lehet kapzsin is), azt gondoltam, hogy ez sem olyan komoly bika, mint amire vàgyok. Ekkor nyilallt belèm az àltalam sokszor mondott monològom: ” a jó legnagyobb ellesège, a mèg jobb”, illetve, hogy a falon minden trófeàt elnèzve, mindig az elejtès körülmènyei jutnak eszembe. Ès hàt kìvànhat vadàszember ennèl szebb vadàszatot? Szerintem nem nagyon. Így a szálkeresztet a vad lapockàjàra helyeztem, majd elengedtem a lövèst, amit nagyon jó becsapòdàs követett. A bika, a korábbi erőtől duzzadó jàràsa, egy sokkal erőtlenebb halàlvàgtàba csapott àt, ami nem is tartott sokàig.

A lövèst követő néhány perces várakozás után, utam az elejtett vadamhoz vezetett. Odaèrve, kalapom megemelve, tudatosult ismét bennem, amikor vadàsz ès az elejtett vad egy helyen van, ott kèt èletùt talàlkozik, mely következtében a vad az egyetlen, a legfèltettebb kincsèt adja nekünk, az èletèt.

U.i.: Nem a világ legnagyobb dàmbikàjàt ejtettem el, de ennél szebb vadászatot keveset kìvànhattam volna. Tisztelet a vadnak.

Írta: Dékány Ferenc
Forrás: Agrojager