falka napokFalka Napok természetismereti fesztivál Répáshután

Szeptember 27-28-án második alkalommal rendezi meg a WWF Magyarország partnereivel a Falka Napok természetismereti fesztivált. A rendezvénynek a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Répáshuta ad otthont, az esemény társszervezői Répáshuta Község Önkormányzata és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az ingyenesen látogatható fesztivál filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató túrákkal, ismeretterjesztő előadásokkal, játékos foglalkozásokkal vár kicsiket és nagyokat.

Az elmúlt évtizedekben hosszú üldöztetést követően visszatértek hazánkba az őshonos nagyragadozók: a barna medve, a szürke farkas és az eurázsiai hiúz. A nagyragadozóknak fontos szerepe van a természetes rendszerekben, de az együttélés sokszor konfliktusokkal jár. Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai ökoszisztémákban, együttműködésre, párbeszédre és megértésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük.

2024-ben az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a WWF Magyarország partnereivel – Répáshuta Község Önkormányzatával és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal – 2021 után ismét megrendezi a Falka Napok természetismereti fesztivált, melynek idén a Bükk hegység szívében található Répáshuta ad otthont. A rendezvény célja, hogy megismertesse az itt élőkkel és az ide látogatókkal a hazánkba visszatért nagyragadozókat, ezáltal is segítse a velük való együttélést. A fesztivál tágabb célja, hogy ismeretterjesztő előadások, túrák, filmvetítések, játékos foglalkozások segítségével mutassa meg és hozza közelebb természeti értékeinket.

– A nagyragadozókkal való együttéléshez fontos lépés, hogy jobban megismerjük őket, szokásaikat, és elsajátítsuk azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzásegítenek az esetleges konfliktushelyzetek megelőzéséhez. Az idei Falka Napokra Erdélyből is hívtunk előadókat, hogy első kézből adhassák át tapasztalataikat és ismereteiket a nagyragadozók, illetve a velük való együttélés kapcsán – mondta dr. Sütő Dávid, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

A kétnapos, ingyenesen látogatható rendezvény gazdag programkínálattal várja a környékbeli érdeklődőket és a térségbe látogatókat.

A községi művelődési házban péntek délután és szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők többek között a farkaskutatás legfrissebb eredményeiről, az erdélyi medvehelyzetről és a nagyragadozókat övező leggyakoribb tévhitekről. A községi sportcsarnokban ismeretterjesztő rövidfilmeket vetítenek. A Falka Napok keretében mutatják be Magyarországon először az M237-es „svájci” jeladós farkasról készült, M – Egy farkas nagy utazása című olasz természetfilmet.

A Falka Napok vendége lesz Dezső László erdélyi természetfotós, aki közönségtalálkozó keretében mutatja be a gyergyói természetfotós és egy görgényi medve barátságáról szóló Lekvár című filmjét. A fesztiválon megtekinthető lesz Dezső László fotókiállítása is.

A fesztivál színpadán az egri Harlekin Bábszínház Ágas-bogas című előadása és a répáshutai hagyományőrző énekkar és tánccsoport szórakoztatják az érdeklődőket. Este pedig kertmoziba invitálják a szervezők a látogatókat: szeptember 27-én 19:30-tól Takács Rita és Vidos Erik Dániel alkotását, az Amiről a fák suttognak című filmet vetítik, szeptember 28-án, szombaton pedig A tölgy – az erdő szíve című francia természetfilmet, Laurent Charbonnier és Michel Seydoux alkotását láthatja a fesztivál közönsége.

A fesztivál ideje alatt számos természetismereti sétán is részt vehetnek a látogatók: megismerkedhetnek az erdők ehető kincseivel, a Bükkben megbújó szentélyerdőkkel, a bükki farkasok nyomába eredhetnek, és közelről megleshetik a Bükk barlangjaiban élő denevéreket. Az ifjú természetbúvárokat pedig a WWF Magyarország önkéntesei által vezetett PandaTúra várja. A túrákon előzetes regisztrációval lehet részt venni.

A fesztivál alkalmából emellett a Répáshuta felett található Bükki Csillagdában vezetett látogatáson vehetnek részt a Falka Napok honlapján regisztráló látogatók.

A Falka Napok programjáról további információ a Falka Napok honlapján, valamint a fesztivál Facebook oldalán és Facebook eseményében található.

Forrás: Nimród