agaraszok vizsgaztakAz Országos Magyar Vadászkamara Zala Vármegyei Területi Szervezete (OMVK ZVMTSZ) magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsgát szervezett Zalaegerszegen.

Keresztes Jánost, az Országos Agarász Egyesület elnökét kérdeztük a részletekről.

– A vizsgára ezúttal tizennégyen jelentkeztek, egy jelöltnek nem sikerült levizsgázni, egy pedig nem tudott megjelenni a vizsgán, így augusztus 7-én tizenketten tettek sikeres agarász kiegészítő vizsgát az OMVK ZVMTSZ székházában. A 3 fős vizsgabizottság – Godzsák Tibor tájegységi fővadász, Győrváry Attila vármegyei kamrai titkár és jómagam – egyöntetű véleménye az volt, hogy a jelentkezők mind az elméleti, mind a gyakorlati részből jól felkészültek, igaz, eleve csak olyanok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek vadászvizsgával. Az ország minden tájáról, például Komáromból, Győrből, Budapestről, Gödöllőről, de még Nyíregyházáról is jöttek az agarászjelöltek. Itt jegyzem meg, hogy Godzsák Tibor Sátoraljaújhelyről érkezett hozzánk, óriási megtiszteltetés, hogy a nagy távolság ellenére vállalta a feladatot – mondta el az egyesület elnöke, és hozzátette: azt tapasztalja, hogy széles körben igény mutatkozik az agarászatra, sportvadászok, kamarai munkatársak, tájegységi fővadászok is jelentkeznek a vizsgákra és folyamatos az érdeklődés. Szemmel láthatóan sokat nyom a latba az agarászat legalizálása, amely motivációt jelent a vadászoknak.

A gyakorlati vizsgán nem követelmény, hogy az agár a vizsgázó tulajdona legyen, most is volt olyan vizsgázó, aki kölcsön agárral jelentkezett, így előzetesen megszerzi az agarászathoz szükséges tudást és mire maga is agártulajdonossá válik, addigra már rendelkezik a megfelelő ismeretekkel és a szükséges bizonyítványokkal.

A következő agarász kiegészítő vizsga időpontja október 11., helyszíne pedig Székesfehérvár.

Forrás: NImród