agaraszok szlovakiaIsmételten nagy sikerrel zajlott le a Szent Hubertus nap a szlovákiai Szentantalon, melyen a hagyományokhoz híven idén is képviseltették magukat az Országos Agarász Egyesület (OAE) tagjai.


A Nimród Vadászújságnak az egyesület elnöke, Keresztes János számolt be a részletekről.

– Nagy örömünkre szolgált, hogy – dr. Štefan Engel, a Szentantali Múzeum igazgatója, dr. Suba Imre, a Szlovák Vadász Kamara ügyvezető igazgatója, valamint Sánta Norbert, a Komáromi Körzeti Vadászkamara munkatársa koordinációjával – ismét szerepelhettünk a szlovák vadászok országos rendezvényén, a csodás környezetben fekvő Szentantalon. 2017 óta járunk ki a színvonalas eseményre és büszke vagyok arra, hogy a megnyitón a szervezők külön is köszöntötték az Országos Agarász Egyesületet. Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy évről évre felkérést kapunk arra, hogy az ünnepélyes megnyitón mi is sorfalat álljunk Szent Euszták, valamint az OAE zászlajával és az agarainkkal – mondta el az elnök.

– A megnyitót követően szombaton egy rövid agarász show-val örvendeztettük meg az érdeklődőket, majd ebéd után 14 órától egy látványos nagy bemutatóval folytattuk a programok sorát, mely 16 agarász részvételével – magyar és angol nyelven – zajlott, vasárnap délelőtt pedig részesei lehettünk a nagy hagyományokkal bíró Hubertus szentmisének is, melyet 3 pap celebrált.



A rendezvény keretében a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum képviselője, Lakatos Anna együttműködési megállapodást írt alá dr. Štefan Engellel, a Szentantali Múzeum igazgatójával. A kooperáció alapja, hogy mindkét intézmény a vadászat társadalmi elfogadottságának javításán, az ifjúság környezeti nevelésén és a vadászati kultúra hírnevének öregbítésén, valamint a vadászati hagyományok ápolásán munkálkodik, így a jövőben közös kiállításokkal, illetve múzeumi kiadványokkal jelentkeznek majd.

A kétnapos rendezvényen számos érdekes program – köztük a tacskókopó és szlovák kopó kiállítás, illetve szarvasbőgő verseny – várta a látogatókat.

– Összességében két nagyon szép és hasznos napot töltöttünk Szlovákiában és mint általában, az agarász programok most is rendkívül népszerűnek bizonyultak. Büszkék vagyunk rá, hogy ismét képviselhettük a magyarországi vadászokat és vadászati hagyományokat. Köszönjük a lehetőséget – zárta sorait Keresztes János.

Forrás: Nimród