2xcac kutyakiallitasA Zala vármegyei Kynológiai Egyesület 2 x CAC nemzeti kutyakiállítást rendezett Zalaegerszegen október 5-én és 6-án.

A CAC kiállítások helyszíne a természeti szépségekben bővelkedő Gébárti Szabadidő Központban található Camping területe volt.

A program keretében az Országos Agarász Egyesület (OAE) is képviseltette magát, erről Keresztes János, az OAE elnöke beszélt a Nimród Vadászújságnak.

– Egy nagyon jól sikerült rendezvényen vagyunk túl, a 14 órakor kezdődő agárfuttatás a kiállítást követően a díjkiosztó előtt zajlott a Gébárti-tó partján és a bemutatónk sok érdeklődőt vonzott. Az esemény apropóján előadásomban ezúttal kitértem arra is, hogy a show agarakkal szemben teljesen más igényeket támasztanak a tulajdonosok, mint mi, vadászok a tradicionális vadászagarakkal szemben. A kiállítási vonal éppen ezért élesen elválik a munkakutya vonaltól. A kiállítási agarak nagyobb testűek, robosztusabbak, magasabbak, meredekebb a lapockájuk, akciósabb a járásuk, sok köztük a zömében fehér, illetve fehér foltos egyed. A munkatípusnál a nagy méret viszont kifejezetten hátrány, mert minél magasabb az eb, annál magasabban van a súlypontja, ami azt eredményezi, hogy kevésbé fordulékony, kevésbé ügyes és kevésbé gyors. A jövőben szeretnénk elérni, hogy – akár a többi fajtánál –, legyen egy elismert munkatípusa is az agaraknak, ami megfeleltethető az 1904-es, illetve az 1966-os fajtaleírásnak, azaz a tradicionális magyar agár megjelenésének. A vadászagarat a természet törvényszerűen és kíméletlenül szelektálja, hisz a nem megfelelő egyedek nem állják megy a helyüket, ezek például hamar lesérülnek, lassúak vagy nem fogósak. A tapasztalataim szerint amelyik kutya mentálisan és tehetségében is remek vadászagár, az általában küllemre is szép – mondta el Keresztes János.

Az egyesület elnöke fontosnak tartja, hogy megjelenjenek a kutyakiállításokon is, mert ezeken az eseményeken van lehetőségük kapcsolatba kerülni azokkal az agártulajdonosokkal, akik ugyan nem vadásznak, de kedvelik a fajtát.

– A show agarak vezetői ezúttal is nagyon érdeklődőnek bizonyultak, sokan közülük nem is tudják, milyen kivételes képességekkel rendelkezik a fajta, hisz a mai modern típusú agarakat mesterségesen szelektálták ki bizonyos igényeknek megfelelően. Mi elmondjuk és megmutatjuk nekik, hogy mire képes a tradicionális magyar agár, melyet – ahogy már említettem –, a természet szelektál. Amellett, hogy sokkal sportosabbak, általában jóval egészségesebbek, szívósabbak is a show agaraknál.

Az agár nem szobakutya, de nem akarok senkit megbántani, mindenkinek a szíve joga olyan kutyát tartani, amilyet csak szeretne, de fontos, hogy megmutassuk ezt az alternatívát is a XXI. század agártulajdonosainak. Manapság gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon miért van szükség az agárra a XXI. században? A magyar agár amellett, hogy kellemes társ, kiváló családi kedvenc, jó sportkutya is. Vannak, akik a versenypályán használják, vannak, akik egyéb elfoglaltságot (pl. dog dancing, agility) űznek vele, tehát sokféle funkciója lehet a vadászaton, a vadkárelhárításon túl is, ráadásul hagyományőrzési szerepe is van, és ha megnézzük az OAE agárfuttató programjait, bizton állíthatom, hogy tömegszórakoztatásra is alkalmas. Egy ősi magyar kutyafajta, nemzeti érték, a Teremtő megalkotta, őrizzük hát meg, feladatot biztosan találunk neki – zárta sorait az Országos Agarász Egyesület elnöke.

Forrás: Nimród