madarmegfigylo napokOrszágszerte várják az érdeklődőket: kisgyerekes családokat, időseket, baráti társaságokat, óvodákat, iskolákat, egy könnyű madármegfigyelő kirándulásra, és sok helyen bemutató madárgyűrűzésre!

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatnak meg és csábíthatnak ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online, okostelefonon is használható felületen várjuk október 6-án 16 óráig, a szervezők azt kérik, ezt használja mindenki, az e-mailben, vagy a régi táblázatos formában küldött adatokat nem tudják fogadni!

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat kollégáink vasárnap 16-17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont.

Akkor is részt vehet a madármegfigyelésben, ha nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el hozzánk észlelési eredményeit, így egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez!

A programhelyszínek részletes listája az esetleg beérkező új adatokkal folyamatosan bővül, és az alábbi linken érhető el: https://mme.hu/hirek/2024/09/23/europai_madarmegfigyelo_napok_2024ben

Forrás: Nimród