hektikus uzekedesEnnek ellenére sikeresek voltak az őzbak vadászatok a Dunaföldvári Vadásztársaságnál.

Rabi Attila vadászmester osztotta meg a tapasztalatait a Nimród Vadászújsággal.

– Idén 55 bakot tervezünk hasznosítani, ebből 45-öt értékesítettünk, a tervezett öreg és középkorú egyedeket terítékre is hozták vendégeink Kirilla János és Kiss Gábor hivatásos vadászok, illetve jómagam kíséretében – kezdi a vadászmester.

A társaság vendégköre 70 százalékban belföldi, mellettük horvát és német vadászokat fogadnak, mind visszajáró.

– Tavasszal és üzekedésben is 20-20 agancsos esett. A trófeatömegek az előző évekhez hasonlóan alakultak, nálunk a trófeák átlagtömege jellemzően 330-340 gramm körüli. Idén a legnagyobb – 471 grammos – trófeatömeggel egy 6 éves, ezüstérmes példány rendelkezett, melyet egy horvát vendégvadász ejtett el. A területünk 90 százaléka mezőgazdasági terület és idén nagyon sok kukoricát vetettek a gazdák, így meglehetősen nehéz volt megtalálni a bakokat. Azt tapasztaltam, hogy amennyivel előrébb járt az időjárás tavasszal, annyival előbb üzekedtek az őzek – magyarázza Rabi Attila.

Míg Dunaföldváron általában augusztus első hetére esik az őznász fő időszaka, addig most előbb lezajlott, ráadásul elég hektikus volt. A nagy meleg miatt későn mozdult a vad, sokszor csak sötétben indultak el a bakok, ezért a vadásztatás nem volt könnyű. – Por, illetve hőség nehezítette a dolgunkat és a vadászati intervallum reggel körülbelül másfél óra, este pedig egy óra lehetett, idén tehát nem tudtunk 3-4 órát vadászni reggel és este – fejti ki Rabi Attila.

Ettől függetlenül a társaságnál sikeresen zárták az üzekedést és a vendégek is elégedettek voltak. Bevált a hívósíp és a Buttolo is, elő lehetett csalogatni velük az agancsosokat.

– Ha jó az üzekedés, még válogathatnak is a vendégek, sőt előkerülhetnek olyan példányok is, amelyeket nem ismertünk. A vendégeink nagy örömünkre szívesen vadásznak üzekedésben, hiszen jól tudják, az igazán öreg bakokat ilyenkor lehet terítékre hozni – teszi hozzá végezetül a szakember.

A képeken látható bakok Kirilla János kíséretében kerültek terítékre július 29-én reggel, illetve este, az elejtő Mihály Bernadett. A trófeatömegek 456 gramm és 373 gramm, a bakok kora 6 és 5 év.

Forrás: Nimród