buzsak ozbakSzerencsés elejtője, Masek Péter osztotta meg a Nimród Vadászújsággal a nem mindennapi – a buzsáki Cseralja Vadásztársaság területén elejtett – agancsos vadászatának történetét.

– Tavaszi vadászatok és területbejárások során lettem figyelmes egy őzbakra, mely folyamatosan rázta a fejét. Távcsővel alaposan megnéztem és egyértelművé vált számomra, hogy mi lehet az oka a szokatlan viselkedésének: egy komolyabb sérülést láttam a fején, egészen pontosan az agancstő és az állkapocs között. Ennek a sérülésnek a következtében alakult ki a rendellenes agancsnövekedés és a rózsa torzulása. A megfigyelés után jeleztem is a vadászmesternek, hogy ezt az őzbakot én szeretném elejteni. Július 26-án, pénteken délután az elejtést illetően nagy reményekkel indultam el Budapestről, és 18:30-kor már a beírt körzetben voltam. Érkezésemkor a bak egy sutával tartózkodott kint a tarlón, így okos stratégiát kellett felállítanom a megközelítésére – mesélte Masek Péter.

Gyors mérlegelés után úgy döntött, hogy a tarlót övező erdőben található úton közelíti meg. Elindulva az úton, hozzávetőlegesen 400 métert követően egy kidőlt fa akadályozta a csendes cserkelést, így inkább visszafordult.

buzsak ozbak 2

– Ez volt a szerencsém, mert közben a bak is megneszelt valamit! Megindult, és éppen az erdőn keresztül próbált volna meg elosonni az ismeretlen zajforrás elől. Amint meghallottam a léptei zaját, feszülten figyeltem és – a lőboton a puskával – felkészülten vártam. Amint kilépett az erdei útra, ráfüttyentettem, az agancsos keresztbe fordult és ily módon, körülbelül 60 méterről sikerült terítékre hoznom. Korát 4-5 évre becsüljük – mondta el lapunknak az elejtő.

Forrás: Nimród