trofeaszemle nemesnadudvarIgazán nehéz és viszontagságos gímbika vadászati főidőszakot tudhatnak maguk mögött az aszályos nyár miatt is a 303. számú Illancs-bácskai vadgazdálkodási tájegység jogosultjai.


Ennek ellenére töretlen lendülettel és kitartással került megrendezésre idén is a Nemesnádudvari Nimród Vadásztársaság és Kammermann Péter tájegységi fővadász, táji vezető közös szervezésében a tájegységi trófeaszemle, szeptember 27-én, a nemesnádudvari vadászház udvarán.

A gímszarvassal tájegységi szinten gazdálkodó jogosultak tavasszal a sükösdi Kékhegyi Vadásztársaság fácántelepén találkoztak a hullott agancs szemlén, ahol tíz jogosult által bemutatott, 203 agancsszárat tekinthettek meg, akkor még mit sem sejtve a ránk váró extra aszályos időszakról.

A tavaszi bizakodó hangulat szeptemberre alaposan lecsökkent, gyakorlatilag semmi nem állt össze száz százalékosra a bőgési előkészületek során. Nem sikerültek a vadföldek, a víz és a lédús takarmány biztosítása volt az egyik legfontosabb feladat, ami nagy terhet jelentett a mindennapokban, a vadászterület felkészítése mellett a szarvasbőgésre.

Etsberger József elnök megnyitó szavaiban köszönetet mondott környékbeli vadásztatóknak a szemlére elhozott trófeákért, illetve a gímbika vadásztatásban részvevőknek, akik a nehezített pálya ellenére is sikerre vitték darabszám tekintetében a vadásztatást. Megemlékezést tartott Melcher „Drapál” János nádudvari vadásztársról, a társaság egyik alapító tagjáról, aki a héten távozott el közülünk, hosszan tartó súlyos betegség után.

A Bácska Vadászkürt Egyesület kürtszava után, immáron nyolcadik alkalommal került sor a helyi tagi őzbakok és gímbikák ünnepélyes átadására a tagság részére.

Kammermann Péter tartott rövid ismertetőt az idei év eredményeiről és nehézségeiről.

A mustra napjáig a vármegyében 330 gímbikát mutattak be bírálaton, ebből az Illancs-bácskai tájegységből 164 kapott érmes minősítést, 20 arany, 79 ezüst és 65 bronzérem került kiosztásra.

A vadászház udvarán a népes vendégsereg 12 jogosult 66 gímtrófeáját tekinthette meg, és hogy éhesen senki se távozzon, nádudvari szarvaspörkölt és szeremlei sült kolbász került az asztalokra, hozzá kiváló helyi borokat kínálva.

Kammermann Péter
tájegységi fővadász, Duna-Tisza közi Vadgazdálkodási Táj, táji vezető
Forrás: Nimród