korongvadasz 1Nem csak a dobogós helyeken, hanem közvetlenül utánuk, az élbolyban is sok magyar versenyző ért el előkelő helyezést, így elmondhatjuk, hogy hazánk felzárkózott azon nemzetekhez, amelyeknél a koronglövészetnek komoly hagyományai vannak.


Különösen jól szerepelt a magyar csapat a Csákberényben rendezett 20. FITASC Gyorsított Korongvadász Világbajnokságon, ahol Jéri Tamás világbajnok lett, Varga András a dobogó harmadik fokára állhatott fel, Szerdahelyi András pedig mindössze egy ponttal lemaradva követte a negyedik helyen. A nőknél Juhász Lenke minimális ponttal lemaradva holtversenyben a 6. helyen végzett a világbajnokságon, illetve MASTER kategóriában Dobos József a negyedik helyen zárta a versenyt. Csapatban a férfiaknál ezüstérmes lett a Varga András, Szakács Zoltán és Szalai Tamás alkotta trió. MASTER kategóriában a Dobos József, Krisztián István és Nagy-Varga Géza összeállítású magyar csapat a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

korongvadasz 2

A verseny 8 pályán zajlott, ahol naponként 2 pályát kellett teljesíteni, pályánként 25 koronggal. Így a négy versenynapon összesen 200 korongra tehettek lövést a versenyzők. A világbajnokságra 6 egyéni kategóriában, valamint 3-3 fős nemzeti csapatokban lehetett nevezni. Az extrém meleg időjárás és a párás levegő ellenére sokan teljesítették az elérhető maximális 200 pontból 195 pont felett a pályákat, így több kategóriában is szétlövés döntötte el a végeredményt.

Juhász Lenkét kérdeztük meg a versenyről, akivel idén nyáron már beszélgetett Bors Richárd főszerkesztő-helyettes a Rókamáj című podcast műsorunkban arról, hogy Lenke a július elején Litvániában rendezett 16. kombinált lövészeti Európa-bajnokságon bronzérmes lett. Most arra kértük, hogy értékelje a világbajnokságon elért 6. helyezését, illetve a magyar csapat teljesítményét, valamint azt, hogy miért rendeznek előszeretettel hazánkban koronglövész nemzetközi versenyeket.

Juhász Lenke elmondta, hogy nagyon örül az elért eredményének, amely szerint a 71 induló női versenyző közül mindössze 6 koronggal maradt el a világbajnoktól. Hozzátette, hogy ez az eredménye a legjobb az eddigi világversenyei közül az eltalált korongok száma tekintetében. Azért is elégedett a helyezésével, mert ezt úgy sikerült elérnie, hogy közben a Vérteserdő Zrt. közjóléti és vadgazdálkodási osztályvezetőjeként részese volt a szervezői csapatnak, így rengeteg egyéb elfoglaltsága mellett tudott ilyen jól teljesíteni. És amikor a magas színvonalú versenyrendezés hátterére kérdeztünk rá, azt is azzal indokolta, hogy a Magyar Vadászlövészek Egylete mellett a Vérteserdő Zrt. szinte teljes állománya azon dolgozott, hogy az induló 35 nemzet 736 versenyzőjének élvezetes megmérettetésben legyen része hazánkban.

Forrás: Nimród