sefag gimbika labod„Szerencsésen kezdtük az idényt, első – visszajáró osztrák – vendégeink szeptember 4.-én érkeztek és a rákövetkező napon, szeptember 5.-én már négy bika feküdt a terítéken!

A Lábodi Vadászerdészet idei első gímbikája egy eredményes utánkeresést követően került terítékre. A villás bika korát 11 évre, a trófea tömegét 7 kilogrammra becsülöm. A vendéget Szerják György kollégánk kísérte.

A második agancsos Németh László kíséretében esett. Én, mielőtt megérkezik a vendége, nagyon szerettem volna kimenni a nyugdíj előtt álló Lacival egy megfigyelésre és ezt a bikát a közös cserkelés alkalmával, együtt fedeztük fel. Laci el is döntötte, hogy elsőre ezt a példányt próbálja terítékre hozatni a vendéggel. Mikor kiértek a vadföldre, rossz volt a szelük, de a rutinos, nagy tapasztalattal bíró kísérő megkerülve az erdőtömböt, sikeresen terítékre hozatta az agancsost a vendéggel.

A középághiányos trófea tömege 7 kilogramm körüli, a vad korát pedig 9 évre becsülöm. A harmadik bika Bikács vadászkerületben Gál Bence kerületvezető vadász közreműködésével került terítékre, a 4 példány közül ez a legöregebb a terítéken.

Bence már tavaly is ismerte a bikát, mely azóta még 1 kilogrammot visszarakott. A vendégnek nem a trófea tömege volt az elsődleges szempont, azt mondta, hogy egy érdekes agancsú, koros egyedet is szívesen elejtene, úgyhogy most egy kb. 7 kilogramm trófeatömeggel rendelkező öreg – 13 év körüli – példány mellett tiszteleghetünk, mely egy vadföldön esett.

A negyedik, akár az első, Szerják György kollégánk kíséretében esett, és ugyanaz a vendég is hozta terítékre, aki az elsőt, ő tehát már két bikának örülhet! A páratlan tizenkettes, villás trófea tömege 7 kilogramm körüli, a vad korát pedig 8 évre becsülöm.

Visszajáró vadászvendégeink általában válogatósak, többnyire nagy és öreg egyedeket szeretnének elejteni, de nyilvánvaló, hogy nincs mindenkinek lehetősége erre, ám a vendégek szerencsére a trófeatömegtől függetlenül nyitottak voltak az érdekes, illetve a villás, középághiányos bikák elejtésére is, mondván, hogy a vadászélmény a fontos, nem feltétlenül a kapitális trófea. Én bízom benne, hogy a napokban azért kapitális példányoknak is megadhatjuk majd a végtisztességet, hisz a vendégek mindegyike több egyedet tervez elejteni és még szeptember 10-ig itt tartózkodnak Alexandrapusztán. Úgy vélem, ez mindenképpen egy szép idénykezdés és bizakodva várom a folytatást, amiről természetesen a Sefag Hunting olvasóinak is beszámolunk majd” – Rituper Balázs, a Lábodi Vadászerdészet fővadásza.

További képek itt!

Forrás: SEFAG Zrt. / Agrojager